Vlaamse Ruimtevaartindustrie

Persberichten

 

Archief

 

Nieuws

Belgische ruimtevaartbedrijven scheren hoge toppen

Caeleste Newsletter, Sept. 2014

Farnborough International Airshow op woensdag 16 July 2014

Toulouse Space Show 30/6/2014-02/07/2014

Technische Werkgroep "Radiation Hardened Technology/Cubesats" op woensdag 25/06/2014 bij Von Karman Instituut te Sint Genesius Rode

QinetiQ Space haalt miljoenencontract binnen voor de ontwikkeling van uniek koppelingsmechanisme

AnSem demonstrates DSP expertise in Argos satellite SoC

Argos is a worldwide tracking and environmental monitoring satellite system. For the Argos system, AnSem developed an integrated low power, small size SoC radio , ARTIC that is used in the tags and provides two way communication with the satellite. After an analysis of the modem functions and the power budget, AnSem decided to implement and run all the PHY functions on a DSP (as opposed to a fixed hardware implementation). This provides for flexibility and time to market while maintaining the lowest possible power consumption.

Technische werkgroep - 20 September 2013

Opendeurdag von Karman instituut 24/11/2013 10-16u

Paris Airshow - Le Bourget 17-23 juli 2013

14 mei 2013 - Belgian Proba-V satellite launched to chart worldwide vegetation

The Proba-V satellite was launched 07/05 from Kourou (French Guiana) at 04:06 Belgian time. The satellite will chart worldwide vegetation. The data collected by the satellite will make it possible to estimate the consequences of climate change and monitor surface water better, as well as tracking agriculture and supervising food safety. The aerospace company QinetiQ Space from Kruibeke is the principle contractor for manufacturing the satellite.

7 May 2013 - ESA's Vega launcher scores new success with Proba-V

The second flight of ESA's newest launch vehicle has been completed from Europe's Spaceport in Kourou, French Guiana. Two Earth observation satellites, ESA's Proba-V and Vietnam's VNREDSat‑1A, were released into different orbits, demonstrating the rocket's versatility. Estonia's first satellite, the ESTCube‑1 technology demonstrator, was also released into orbit.

7 november 2012 - Imec in cooperation with VRI (Flemish Space Industry) organizes a one day event to share your Space related collaborative project ideas!

The purpose of this Space Research and Industry Day - Collaboration in Benelux Area, is to allow participants, firstly to share projects’ ideas and find partners for collaboration for the forthcoming ESA and EU project calls, and secondly to discuss as well as share experience about their Space related R&D.

De presentaties van dit evenement vindt u hieronder:

De foto's

 

Vlieg met je klas naar de rand van de ruimte!

Aangemoedigd door het pedagogisch succes van vorig jaar gaat er ook dit jaar weer een ballon van het KMI naar de grenzen van de ruimte, met aan boord technisch/wetenschappelijke experimenten van scholieren uit Vlaanderen, België en Europa (dit jaar mogelijk zelfs van Japan!).

 

In de kijker

Matchmaking Event 20/04/2012 te Breda

 

MIK HOOG! Nee hoger… VEEL hoger!!!

De European Space Education Resource Office, het Koninklijk Meteorologisch Instituut en het St-Pieterscollege van Jette organiseren samen een educatief wetenschappelijk project waarbij we de grenzen van de ruimte gaan verkennen.

 

SCK•CEN geeft nieuwe brochure over ruimtevaartonderzoek uit.

 

Module: Spacionic System Design

organised by KHBO at Oostende 3-10 May 2010

 

Proba 2 ziet een uitbarsting op de zon met gevolgen voor de aarde

 

Twee nieuwe ESA-satellieten succesvol in een baan om de aarde gebracht

 

WEAR wordt getest door Frank De Winne in het ISS

 

"Creativity & Innovation, the final frontier" - debatavond op 17/9 in Flanders Expo Gent

Op donderdag 17 september, vanaf 18u, start een debat over 'Ondernemen, creativiteit en innovatie’ met de sector van de ruimtevaart in België als referentie. Aansluitend is er een walking dinner en gelegenheid tot networking.

Dit evenement kadert in de Space Week die doorgaat van 14 tot 18 september 2009.

 

Beleef het koppelen van de soyuzcapsule aan het ISS live in het planetarium op 29/5

Vanaf 14 u kan u live de docking volgen via beelden vanuit het ISS en de soyuzcapsule, toegelicht door Space Applications Services.

 

Symposium "Challenges for the next decennium"

Op vrijdag 8 mei zal in de namiddag een symposium voor een professioneel publiek plaats vinden. Het symposium met als titel "Challenges for the next decennium" zal een overzicht geven van de toekomstige ruimtevaartprogramma's en wat ze kunnen betekenen voor onze bedrijven en onderzoeksinstellingen.

Er is immers onmiskenbaar een tendens om binnen de verschillende ruimtevaartagentschappen weer meer aandacht te besteden aan ruimte-exploratie met o.a. nieuwe missies naar de Maan en naar andere planeten uit ons zonnestelsel.

Wat kan dit voor onze bedrijven en onderzoeksinstellingen betekenen? Nemen zij er al deel aan en op welke manier? Wat zullen de opvolgingsprogramma's inhouden?

 

Vijfde Vlaamse Ruimtevaartdagen

 

"Light Weight Unmanned Aerial Vehicle Systems and Subsystems"

 

Workshop
"What can GALILEO and GMES do for society?"

Om een duidelijker inzicht te krijgen in de kansen die deze twee belangrijkste Europese ruimtevaartprogramma’s bieden voor gebruikers, organiseerde de Vlaamse Ruimtevaartindustrie (VRI) in samenwerking met het Vlaams Europees Verbindingsagentschap (VLEVA) en POD Wetenschapsbeleid op 10 april 2008 een workshop. Tijdens dit evenement hebben enkele Belgische bedrijven de toegevoegde waarde voor potentiële gebruikers van GALILEO en GMES aangetoond door hun activiteiten in dit domein toe te lichten.

De presentaties van dit evenement vindt u hieronder:

 

Ingenieurs Verhaert Space luisteren Wiskunde&Wetenschapsdag op

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde het Scheppersinstituut in Mechelen zijn WiWe (Wiskunde&Wetenschapsdag) op 20 maart 2008, die deze keer in het teken van de ruimtevaart stond.

Twee enthousiaste ingenieurs van de firma Verhaert Space, Luc Vautmans en Dirk Claessens, waren bereid om aan de hand van voorbeelden uit de ruimtevaart aan te tonen hoe wetenschap en wiskunde in de praktijk worden toegepast.

Vertrekkend van de wetten van de natuurkunde lieten ze de studenten kennis maken met aspecten van de gewone (Newtoniaanse) mechanica (trage en grote objecten), maar ook met aspecten van de speciale relativiteitstheorie (snelle objecten), de quantummechanica (kleine) en zelfs de relativistische quantummechanica (kleine en snelle). Ronkende namen als Isaac Newton, Albert Einstein, Johannes Keppler, Christian Huygens, Louis De Broglie, James C. Maxwell, Christian Doppler, Stephen Hawking en Niels Bohr passeerden de revue. Beide ingenieurs slaagden erin de leerlingen constant te boeien met hun leerrijke multi-media presentatie, die voor de nodige afwisseling zorgde aan de hand van o.a. filmpjes en interactieve berekeningen, uiteraard allemaal toegepast op praktische aspecten van de ruimtevaart (bv. foto-voltaïsche effecten in zonnecellen)

 

Bijdrage VRI-leden aan het eerste Automated Transfer Vehicle (ATV) Jules Verne

Jules Verne, het eerste Automated Transfer Vehicle (ATV) is het eerste onbemand ruimtetuig dat laser geleid en automatisch een koppeling zal uitvoeren met het internationaal ruimtestation ISS om goederen aan boord te brengen.

 

Uitreiking van de Odisseaprijs 2007

Woensdag 9 januari 2008 werd de Odisseaprijs 2007 uitgereikt in de Senaat. Laureaat werd Kristof Buytaert van de Universiteit Antwerpen. Zijn licentieverhandeling 'Kwantitative studie van de menselijke otoliet-oculaire interactie onder invloed van verschillende simulatieparadigma's, gepromoot door professor Floris Wuyts, gaat over het 'space adaptation syndrom': het evenwichtsprobleem bij ruimtevluchten. In deze studie heeft hij het medische probleem vertaald in fysica-termen.

 

Bijdrage VRI-leden aan de Columbus-module

Het Columbus laboratorium, gelanceerd op 7 februari 2008, heeft aan boord 5 interne en 2 externe payloads. Enkele VRI-leden waren betrokken bij de bouw van de wetenschappelijke toestellen en bij de controle van de werking ervan.

 

Umicore Solar Team

Het Umicore Solar Team nam deel aan de Panasonic World Solar Challenge 2007 in Australië en eindigde op de tweede plaats na de gedoodverfde favoriet van TU Delft en met een ruime voorsprong op teams uit Australië, Japan en de USA.

De VRI-leden Umicore, LMS, VITO en het Von Karman Institute leveren hun medewerking aan deze succesvolle onderneming.

 

Cardiovasculaire controle in de ruimte en op aarde: de uitdaging van zwaartekracht

Reeds vele jaren wordt er aan de K.U. Leuven onderzoek gedaan naar de hartfunctie van Russische cosmonauten en ESA astronauten voor en tijdens hun verblijf in het ISS en kort na hun terugkeer.

Bart Verheyden schreef hierover een thesis, waarmee hij onlangs promoveerde.

 

Ruimtevaartprojecten in het Sint-Pieterscollege Jette: the sky is (NOT) the limit!

Sinds 2003 doen leerlingen van deze school ruimteonderzoek op diverse domeinen dankzij de steun van o.a. VRI.

Lees hier het verslag van hun deelname aan het 'ESA Symposium on European Rocket and Balloon Programmes and Related Research' in het Zweedse Visby.

Binnenkort gaan 5 leerlingen hun Geiger-teller demonstreren in Portugal.

 

Overzicht van de ruimtevaartmarkt en de positie van Vlaanderen 2007

Op 8 juni werd in het Kasteel van Ham de nieuwe marktstudie 'OVERZICHT VAN DE RUIMTEVAARTMARKT EN DE POSITIE VAN VLAANDEREN 2007' voorgesteld. Hier vindt u de presentatie van deze voorstelling.

Vacatures

 

Projecten gesteund door het FIT